Sitter det i väggarna?

Det sitter verkligen i väggarna, allt möjligt sitter i väggarna. Många säger att de ibland skulle vilja vara en fluga på väggen vid olika intressanta historiska ögonblick. Som att sitta som en fluga på väggen i det värdshus där JRR.Tolkien och C.S Lewis satt och pratade om sitt författarskap, ni vet herrarna med Sagan om Ringen och berättelserna om Narnia. De två som faktiskt startade genren Fantasy, innan den fanns, var goda vänner. De båda skrev liknande och fantastiska berättelser. Dock så skrev C.S Lewis för barn, vilket inte har blivit så känt, medan JRR Tolkien skrev för vuxna.

Sitter historien i väggarna?

Det sägs ju också att historien sitter i väggarna, man säger att om väggarna kunde tala… så skulle man få höra mycket intressant. Det är något det där med gamla hus och gamla väggar. Man tänker sig att väggarna skulle ha “öron” och lyssna på allt som sades inne i huset. Och om de hade en “mun” så skulle vi få höra vad de hade att “säga”. Det finns de som hade velat lyssna vad nazisterna sa vid Andra världskriget, och höra hur de tänkte.

Nu är ju väggar bara väggar, även om de på andra sätt kan berätta om tider som har gått. Det kan man ana sig till om man renoverar. Många tapetserare bryr sig inte om att riva bort gammal tapet. Och om man gör det, river bort gammal tapet, så kan man se hur de hade inrett som bodde i huset före en själv. Ibland kan man hitta gamla lappar som någon har gömt bakom tapeter, eller klotter som någon har klottrat på väggen innan den tapetserats. Man kan se hur man isolerade väggarna innan tapeten kom till. Så visst kan väggar också berätta en del om svunna tider.

Vad kommer framtiden säga om våra väggar?

Vad skulle våra väggar som vi har idag, kunna berätta för generationer efter oss? Tänk om man på den tiden tycker att det är konstigt att limma fast tapeter på väggarna. Om några generationer fram i tiden kanske det är konstigt? De kanske har helt andra material i framtiden? Och vad skulle våra gipsskivor som vi spikar fast på väggarna säga kommande generationer, eller våra ljudabsorbenter som stoppar onödigt ljud säga dem? Den som lever får se? Undrar du vad ljudabsorbenter är? Läs då mer här: kamak.se/ljudabsorbenter/