Kan man renovera badrum själv?

Alla får ju göra som de vill med sina egna badrum, det är ju ändå principen i Sverige, och den frihet vi har som konsumenter. Däremot vet vi ju inte om det blir bra det som vi gör. Så länge som vi har utbildning för kakling av ytor av våtrum som det ju finns i badrum så är det ju inget att vara orolig för – om man nu vill lägga kakel själv.
Annat är det ju när det kommer till personer som inte är hantverkare.

Det som man alltid bör tänka på är att OM det skulle bli fel, och man har själv åstadkommit fel i badrum, ja då kan det hända att ditt hemförsäkringsbolag inte vill betala ut någon försäkring om det skulle bli fel.

Att renovera badrum själv

Betalar man ur egen ficka, för alla eventuella skador i badrum, ja, men då är det ju fritt fram. Så svårt kan det ju inte vara.

Så här kan du gå till väga:

  • Riv ut allt gammalt material. Det går att lägga kakel på det gamla kaklet, men det är inte att rekommendera. Varför inte göra det ordentligt när du ändå gör det?
  • Har du rivit ut det gamla materialet eller kaklet, se då till att rummet är helt torrt när du ska kakla det.
  • Sedan bör du tapetsera med speciell våtrumsmatta och våtrumstapet. Du behöver använda en fix som fäster på våtrumsmattan och våtrumstapeten.
  • När du börjar nerifrån och går upp, bör du se till att använda vattenpass så att kaklet blir lodrätt och vågrätt och inte följer golvet eventuella sneda list.
  • Lägg på en sträng med fix, och placera sedan kakelplattorna enligt vattenpass, så att du vet att de blir helt raka.

Googla badrumsrenovering Stureby

Om du inte vill kakla badrum själv så kan du alltid anlita hantverkare som kan göra det åt dig. Det är inte svårt att få tag i hantverkare i storstaden, som till exempel i Stuerby. Googla “badrumsrenovering Stureby” och ersätt ”Stureby” med den ort där du bor.

Sedan kan du alltid kontrollera så att de är behöriga för ROT-avdrag. För att hantverkaren ska vara behörig för ROT-avdrag så bör de ha F-skattsedel, och arbeta i Sverige alltså betala skatt i Sverige.
Annat som du kan titta efter är om de är med i någon viktig brasnchorganisation som Byggnads, Byggkreamiskrådet, AB Svensk våtrumskontroll, måleribranschens våtrumskontroll och Säker vatteninstallation.

“För våtrum som ska byggas med keramiska material, våtrumsmattor eller målningssystem finns branschorganisationer. De utformar detaljerade regler som deras behöriga företag ska följa. Dessa är utformade för att uppfylla Boverkets byggregler, samt egna krav som är anpassade för det hantverk som organisationen företräder och de produkter som de arbetar med.” skriver Boverket på sin hemsida.

Annat som du kan titta efter är att den hantverkare som du funderar på att anlita tänker på säkerhet och är medveten om att fuktrisken finns och att den hantverkaren arbetar med att den risken finns.