Fiskbensparkettgolv – tidlös klassiker

Ett fiskbensparkett ger rum elegans och sofistikering. Det är perfekt för både traditionella och moderna utrymmen, eftersom mönstret kan anpassas med färger eller träslag för att passa alla designstilar. Om du funderar på att installera ett fiskbensparkettgolv i ditt hem eller kontor finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till.

För det första bör du ta hänsyn till mängden fotgängare i det rum där du planerar att installera golven. Fiskbensparkettgolv är ganska slitstarkt och klarar av måttlig mängd fotgängare, men kanske inte klarar sig så bra i områden med mycket användning som entréer eller vardagsrum. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till hur ofta utrymmet kommer att rengöras och vilka typer av rengöringsmedel som används.

Att tänka på vid installation av fiskbensparkettgolven

För det andra är det viktigt att ta hänsyn till dimensionerna på det rum där fiskbensparkettgolven ska installeras. Ett stort rum kan till exempel kräva fler brädor än vad ett mindre utrymme skulle göra. En professionell installatör bör kunna ge råd om hur många brädor som behövs utifrån rummets storlek.

Slutligen bör du överväga eventuella underhållsbehov för fiskbensparkettgolv när de väl är installerade. En regelbunden sopning med en mjuk kvast och torkning med en fuktig trasa bör hålla dem snygga i många år framöver. För att ytterligare skydda dina golv från slitage med tiden kan du använda vax- eller tätningsbehandlingar var 6-12:e månad. En professionell installatör kan rekommendera den bästa produkten för just ditt golv.

På det hela taget är fiskbensparkett ett klassiskt val som ger stil och förfining åt alla utrymmen. Med rätt installation och regelbundet underhåll bör det fortsätta att se vackert ut i många år framöver. Om du funderar på att installera fiskbensparkett i ditt hem eller kontor, se till att överväga rummets storlek och fotgängarantal innan du fattar ett beslut. Professionella installatörer kan ge råd om brädmängd och korrekt underhåll av golven när de väl är installerade. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kommer du att kunna njuta av dina nya fiskbensparkettgolv i många år framöver!

Så rengör du ditt golv:

  1. Sopa golvet med en kvast med mjuka borstar eller dammsug det för att ta bort smuts, damm och annat skräp.
  2. Förbered en rengöringslösning bestående av 1 gallon varmt vatten blandat med 2 matskedar pH-neutral (7) tvål, t.ex. diskmedel, och blanda ordentligt.
  3. Doppa en mopp i hinken, vrid ut överflödig fukt och moppa sedan fiskbensparkettgolvet i små sektioner i taget med cirkulära rörelser.
  4. Skölj moppen efter varje sektion för att se till att inga tvålrester lämnas kvar på golvet
  5. Torka ytan med rena mikrofiberdukar eller handdukar när du är klar för att avlägsna eventuella rester av tvål och fukt.
  6. Om du upptäcker några envisa fläckar kan du använda en blandning av vit vinäger och vatten för att rengöra dem: Blanda 1/2 kopp vit vinäger med 2 liter varmt vatten och applicera det direkt på fläcken med en mjuk trasa eller svamp. Undvik att använda starka kemikalier som kan skada ytbehandlingen på ditt fiskbensparkettgolv, till exempel blekmedel, ammoniak, vaxer eller polermedel.

Nyfiken på att läsa mer om fiskbensparkett? Läs mer här: kvm2.se/fiskbensparkett.