FOTOGRAFIER FRÅN EUROPA SOMMAR 2007

Under sommaren 2007 reste vi (dvs. hela familjen) runt i Europa. Resan hade sina ankarplatser i Sainte-Méré-Eglise i Normandie, Calpe på Spanska solkusten och i Barcelona.

 

De här platserna vart dit resan gick och vi körde 740 mil genom ett ständigt föränderligt Europa. Fotografierna här ger bara en liten bild av vad vi såg, vad vi upplevde och vad vi har kvar som minnen under vår resa.

 

 

En vidunderlig solnedgång fotograferad vid färjeresan mellan Göteborg och Kiel.

 

 

Sainte Mere Eglise, Normandie Frankrike

 

Det första planerade stoppet var några dagar i Normandieför att besöka och försöka förstå vad som hände här när de allierade invaderade den tyska europeiska fästningen. Ett militärt angrepp som kostade upp till 90 % av den första vågen av de amerikanska, engelska, australienska och andra länders soldater. Sainte Mere Eglise togs natten mellan den 5-6 juni 1944 efter hårda strider. Idag är den 1300 människor stora staden ett minnesmärke över dessa nätter då så många unga män förlorade sitt liv i kampen för att befria Europa från nazismens strypgrepp.

 

 

Utah Beach

 

Här kom de alla i flytetyg av alla slag. Här slogs de och här dog tusentals dessa dagar. Att i dag stå på dessa dimmiga stränder känns overkligt. Att något så fasansfullt skedde här för drygt 50 år kändes overkligt. Något så fredligt och närmast pastoralt gör den overkliga känslan ännu större.

 

 

Den amerikanska krigskyrkogården

 

Det var en känslomässig svår situation att stå här bland 10.000 gravar över de unga män, många inte mer än 15-16 år gamla, som förlorade sina liv i kampen mot den tyska nazismen. alla kors likadana, allt välskött, allt organiserat med respekt.

 

 

Katedralen i Bayeux

 

Ett annat nödvändigt besök i Normandie är Bayeux och dess världberömda tapet från 1100-talet som finns i den medeltida och mycket trevliga lilla staden med samma namn. Att få se denna nästan tusen år gamla broderiet som sklidrar Wilhelm Erövrares väg till makten. (För att veta mer se här.)

 

 

Baskien

 

Efter Normandie så började en resa på 130 mil, genom Frankrike söderut mot Baskien och Spanien. Ett fantastiskt landskap som mötte uppe i Pyrrenierna. Höga berg och djupa dalar, gröna skogar och fält som klättrade upp efter bergssidorna. När man kom ner från bergstrakterna så ändrades landskapet radikalt.

 

 

Utsikt från ett fönster

 

Utsikten var som att se in i en film från Mexico. Hundar som skällde, röster som talade på en snabb spanska och dofter av kryddig spansk mat. Känslan av att befinna sig i en helt annan värld än det som vi upplevde bara några dagar tdigare. en helt annan värld i dess rätta bemärkelse. Långt var död och krig, här var det en varm och lite stressad känsla.

 

 

Calpe, Spanska solkusten

 

Vi hade hyrt en lägenhet i Calpe för en vecka av solsemester. Ett hyfsat billigt och bra sätt att kombinera boende och tillgång till hav och vatten.

 

 

Natt i Calpe

 

 

Natt i Calpe

 

 

Calpe

FOTO Christoffer Göransson

 

 

Barcelona

 

Den som tror att Barcelona 2007 är en traditionell spansk stad har bara delvis rätt. Huvudintrycket är istället en snabb förändring där exempelvis jättelika reklamtavlor konkurerrar med den historiska stsden. Barcelona är en vibrerande och en högst levande stad. Här möts gammalt och nytt, tradition och förändring och inte minst en spännande stad som är värd många dagar som vi inte hade tyvärr så det fick bli bara ettsmakprov och inget annat.

 

 

Arkitetur

 

Det är inte bara i Barcelona som har spännande arkitektur utan var man än reser i Spansien så är det mängder av stora imponernade konstverk och arkitektur. En mängd som jag aldrig sett någon annanstans i Europa. Här är det kreativitet i spåren av Spansiens stora konstnärer som Picasso.

 

 

Siesta

 

Helvete, vad hett det kan vara en söndagseftermiddag i Barcelona. Öde också bara dumma svenskar som var ute och gick på de stekheta gatorna. allt stängt och nästan omöjligt att hitta ens något att dricka. Siesta är en verklighet i Barcelona - en sund och vettig verklighet för hettan var rent mördande.

 

 

En annorlunda bild av Barcelonas hemmaplan - Camp Nou

 

Det går inte att befinna sig i Barcelona utan att komma i kontakt med fotbollen som är en naturlig del av Barcelonabons vardag. Laget älskas av katalanerna som när ett hopp om större självständighet inom den spanska staten. Överallt ser man den randiga katalanska flaggan även på officiella flaggstänger.

 

 

Autobahn, Tyskland

FOTO Christoffer Göransson

 

Efter Barcelona började hemresan med närmare 100 mil genom Tyskland. Ett trafiksystem som fungerar alldeles utmärkt och det finns ingen anledning att som skandinav inte köra autobahn även om det inte är speciellt roligt men välorganiserat även om många rastplatser liknar svinstior med en tung doft av utedass. Helt enkelt vidrigt, men stannar man vid mackar så är det väsentligt mycket trevligare på det området.

 

 

Öresundsbron

FOTO Christoffer Göransson

 

Så torsdagkväll kör vi över Öresundsbron och kan se Malmö och torson till vänster om Öresundsbron. Hemma i Sverige efter 740 mil genom Europa. En resa som gav många upplevelser och tre intevsiva veckor. Åter till vardagen och jobb, räkningar och det vanliga.

 

FOTO/TEXT Ingemar E L Göransson

 

Fototeknisk information:

Alla fotografier är tagna med en Nikon D80 med ett AF-S Nikkor 18-135 3,5-5,6 DX zoom.

Efterbehandling  av fotografierna har skett i Adobe Photoshop Elements 5.0

FOTO Christoffer Göransson