KULTUR OCH POLITIK
FOTOGRAFIER FRÅN ETT ARBETSLIV SOM FLYTT
FOTOGRAFIER FRÅN ETT ARBETSLIV SOM FLYTT - DEL 2
STORLOCKOUTEN 1980
PEDAGOGISKT LEDARSKAP
VÄLFÄRD FÖR ALLA ELLER VÄLSTÅND FÖR FÅ
VOLVO AMAZON - GJO 434 (OCH LITE AUSTIN A30)
ROVER - DEN BRITTISKA DRÖMMEN SOM BLEV KINESISK
ETT LÅNGT LIV
101 BÄSTA LP/CD ALBUM
MUSIKTIPSET 100-TALS PLATTOR DU BEHÖVER
STRATOGEEZER - Ett surfband från Atlanta, USA
USA 2005
GAMLA BUSSCENTRALEN I LINKÖPING
LINKÖPING CA. 1920
EFTERLYSNING
POLITISKA RADIOJINGLAR
TEXTLAGRET Man kände framtidstron i luften
EUROPA - sommar 2007
STOCKHOLMS BILMÄSSA 2006
FOTBOLL
BANDY - snabbast på isen
SKIVBODEN

DE 101 BÄSTA LP/CD ALBUMEN NÅGONSIN

ATT UTSE DE BÄSTA PLATTORNA SOM GJORTS ÄR UPP TILL VARJE INDIVID. DET HANDLAR INTE OM OBJEKTIVITET UTAN OM PERSONLIG SMAK. DE HUNDRAEN PLATTORNA SOM FINNS HÄR, MED KOMMENTATER HAR SÄKERLIGEN STORA BRISTER OCH LUCKOR, MEN DET ÄR DE HUNDRAEN SOM JAG TYCKER ÄR DE BÄSTA OCH SOM JAG ÅTERKOMMER TILL. DET ÄR INGEN ORDNINGSFÖLJD PÅ ALBUMENA UTAN DET ÄR UTAN GRADERING TILL VARANDRA.

UNDER ÖVER 40 ÅR HAR JAG LYSSNAT PÅ MUSIK, DAGLIGEN OCH STUNDLIGEN OCH MUSIK ÄR ALLTID MED MIG.

JAG HOPPAS DU FÅR TIPS TILL MUSIK SOM DU KANSKE INTE HAR HÖRT TALAS OM TIDIGARE OCH KANSKE DET KAN GE NYA MUSIKALISKA KICKAR. PLATTORNA ÄR EN BLANDNING AV R & R, R&B, BLUES, JAZZ OCH FOLKMUSIK.

 

DE FLESTA AV NÄMNDA ALBUMEN FINNS PÅ CD OM DET INTE ÄR SÅ ÄR DE MARKERADE MED EN *. OM DE ENDAST FINNS PÅ CD ÄR DET MARKERADE MED **.

 

VAR VÄNLIG OCH NOTERA ATT DETTA ÄR INGEN FÖRSÄLJNINGSLISTA OCH JAG KAN INTE HELLER HJÄLPA DIG ATT HITTA PLATTORNA UTAN DET ÄR DEN INTRESSERADES EGNA NÖJE.


GOD LYSSNING

INGEMAR E L GÖRANSSONThis page containe the 101 albums (both LP and CD) that I can´t live without. Seriously, 101 albums that in my world is necessary for the understanding av modern music. 101 albums that should be in everyones collection. each album have ashort summery in english for you understanding.

 

Please note, this ain´t no list of sale only my own list of 101 albums.

Georgie Fame & The Blue Flames R&B at The Flamingo Columbia UK 1964
GF debut från 1964. Inspelad på Flamingo in Soho. Bättre än så blev aldrig brittisk R&B. Stark influens från Mose Allison snarare än Chicago. Finns inte på CD, vart fall inte lagligt.


British blues has never been better than this lovely album. EMI Records please give it to us on CD!


Flaming Groovies Flamingo Kama Sutra US 1970
Herregud vilket röj. Medan alla andra i San Fransisco käkade droger och flippade ut så sökte sig Roy Loney och hans kompisar tillbaka till rockrötterna. Gudomligt bra.

 

A real hellraiser! Roy Loney and his buddys made r&R while the others in San Fransisco eat chemicals!

The Who My Generation Brunswick UK 1965
Historiens bästa debut-LP? Vet inte men den känns fortfarande så otroligt fräsch. Försök hitta monoversionen på CD.

 

The best first album ever from any group? Where is the mono-mix on CD?


The Yardbirds Five Live Yardbirds Columbia UK 1964
Den bästa Live-LP från brittiska invasionsåren. Cover på cover men med en otrolig drive. Gavs faktiskt aldrig ut i USA i originalform – helt obegripligt.


The best Live-album from the sixties - a great contender anyway.

 

 

B.B. King Live & Well Bluesway US 1969
Den första LP på den nya Bluesway-etiketten. Och vilken platta. En gnistrande, stolt och självhävande B.B. King. Innehåller bl.a. den klassiska ”Don´t Answer The Door” Halva albumet är Live medan den andra halvan är en studioinspelning.

 

B.B. Kings greatest album on Bluesway - maybe even the best ever.


Elvis Presley RCA US 1956
Första LP:n som spelades in i Nashville och New York. Det råa Sun-ljudet slipades av något men fortfarande en pelare som håller hela rock-epoken uppe!

 

Can´t be better although it were recorded in New York and Nashville.


The Beatles Rubber Soul Parlophone UK 1965
Den första Lp där gruppen skrev allt på egen hand. Alltså en milstolpe även om den innehåller den vidriga Michelle.

 

Their first self-penned album. Beware of the terrible "Michelle" otherwise a truly great merseybeat-album.


The Beatles Revolver Parlophone UK 1966
Experimenterandet med bade kemikalier och påverkan från Bob Dylan som sa åt John Lennon att han ite hade något vettigt att saga. Allt blev den epokgörande Revolver-LPn. Viktigare och bättre än den pretentiösa Sgt Pepper.

 

Far superior to the overrated "Sgt.- Pepper"


The Band Capitol US 1970
Den andra LP och ett av rockhistoriens sanna mästerverk. Här börjar också det som idag kallas americana. Så gudomligt vackert.

 

Divine is the word for this album.


Howlin´ Wolf The Wolf Is At Your Door Indigo 2004 **
Sun spökar igen. Sam Phillips spelade in Howlin´ Wolf kring 1950 och lisade ut inspelningarna till andra bolag. Det gavs aldrig ut någon Lp eller dylikt med de ursprungliga Sun-inspelningarna utan har dykt upp lite varstans genom åren. Detta är den första och bästa samlingen av denna råa och ursprungliga blues.

 

The best compalation of the Wolfs early records from Sun.


Lee Clayton Naked Child Capitol US 1979
En doldis i amerikansk country-rock. Grymt bra texter om vardagslivet för den amerikanska arbetarklassen. Gitarrspelet tillhör också det vassaste jag hört.

 

So great lyrics and music about the american working mans life.


Lee Clayton The Dream Goes On Capitol US 1981
Ytterligare en strålande platta med Clayton. Innehåller hans levnadsbeskrivning av sin fars liv som fabriksarbetare i den skakande ”Industry”.

 

As good and with the masterful "Industry". So underrated this guy.


James Brown Live at The Apollo King US 1962 
Funkens gudfader #1 I sin absolut bästa inspelning.

 

The Godfather of the funk at his best.


The Byrds Younger Than Yesterday Columbia US 1967
En kick när den kom. En kompis köpte den och vi gick hem till honom på lunchrasten för att lyssna. ”Everybody´s Been Burned” slog rot i tonårshjärtat för evigt. ”My Back Pages” är den bästa Dylan-covern någonsin.

 

Gave me a real kick when it hit the shops in 1967. "Everydoby´s Been Burned" so true and "My Back Pages" gets it´s best cover here.


Bob Dylan The Times They Are A-Changin´ Columbia US 1964
Dylans stora protestplatta men en begynnande självständighet börjar skönjas. En underbar platta med titelsången som gav en hel generation sin eget ledmotiv.

 

A great album with songs of the day that forned a whole generations view of it self. Also the beginning of a more independent Dylan.


The Byrds The Notorious Byrd Brothers Columbia US 1968
Innehåller den vackraste versionen av “Goin´Back” någonsin. Hela Lpn speglar tidsandan med Vietnamkriget, medborgarrättsrörelsen och den framväxande vänstervågen.

 

An album that reflects the time of Vietnam-war, the civil-rights movement and the growing left-wing politics. Also the most lovely version of "Goin´Back" - ever. 

The Paul Butterfield Blues Band Elektra US 1965
Den bästa vita blues-LPn. Faktum är att smörpalles band var det första rasmässigt mixade bluesbandet i USA någonsin. En helt lysande platta i Chicagotraditionen. Mike Bloomfield sopar mattan med alla världens Claptons så det ryker.

 

The best white blues-album. Mike Bloomfield wipes the floor with all Claptons!


Johnny Cash The Sun Records Years Fruit Tree Italien 2003 **
Sun-studion var nästan magisk. Här spelades alla på den här tre-cd samlingen in under Cash år på Sun. Den lilla studion med sin närmast obefintliga luftkonditionering i ett av Memphis industriområden har skapat en magisk musik. Här blanads countrytradition med gospel, rock-a-billy med schlager. Allt blir till en legend som går att lyssna på hur många gånger som helst.

 

This is what makes legends.

Johnny Cash The Man Comes Around Lost Highway US 2002 **
Cash sista album. En gammal sjuk och sörjande man som gör upp med sitt liv. Skriver bokslutet och väntar på den Gud som följde johnny cash genom bra och dåliga tider. Den som inte berörs är död eller känslokall.

 

The man in black sets the balance right. This is his epitaph and it´s so touching that you must be dead to not be moved.


Bob Dylan Highway 61 Revisited Columbia US 1965
Bob Dylan sparkar röven av folkmusiketablisemanget och trångsynta fans. Lysande låtval och egensinnigt till och över gränsen vad många kunde ta. Innehåller världens bästa singel någonsin ”Like A Rolling Stone”.

 

Dylan kicks asses and makes history.


Bob Dylan Blonde On Blonde Columbia US 1966
Ett år efter Highway 61 kommer denna något mjukare till ljudet LPn. Innehåller några av Dylans bästa texter som ”Sad Eyed Lady Of The Lowlands”

 

Slightly softer in a way but the lyrics is not. Just that "Sad Eyed Lady Of The Lowlands" is a reason to own this one.


 


 

Four Tops Live Motown US 1966 *
Levi Stubbs var Motowns finaste och själfulla röst. Four Tops var skolade i jazzens värld men med ett lysande låtmaterial från Holland-Dozier-Holland. Lyssna på den ljuvliga versionen av deras hit ”Baby I Need You Loving” som utvecklas till en enda lång gungande gospel. Tyvärr finns den inte på CD. Fullständigt obegripligt och kriminellt.

 

The only album from the underrated Four Tops that not had it´s re-issue. More, it´s the best live-album Tamla ever did. Grow up, Tamla get us this one on CD! It´s a brilliant album with lots of gospel-feeling and of course Levi Stubbs at his best.


B.B King Live At The Regal ABC-Paramount US 1964
En tidig, nåja han hade börjat turnera i slutet på 1940-talet, live-inspelning som är klassisk. Helt lysande med bl.a. ”Sweet Little Angel”.

 

A great live-album that anyone that has the slightest intrest in blues must listen to!

Muddy Waters Muddy “Mississippi” Waters Live Blue Sky 1979
I slutet av sitt liv samarbetade Muddy Waters med Johnny Winter. Det var ett fruktbart sammarbete. Både artistikst och ekonomiskt för Waters som äntligen tjänade pengar på sin musik. Den här Live-inspelingen från 1979 är glödande. Lyssna bara på skrytet i ”Mannish Boy”. Köp dubbel-Cd med hela konserten som Epic gav ut för några år sedan.

 

This is the best that have been recorded by the later years Muddy Waters. the collobaration with Johnny Winter were very fruitful. I saw them gigging together live in London 1980 I think. Get the later issued 2-CD version of this.

 
The Band Music From The Big Pink Capitol US 1969
Den första LP med The Band. En parallell till Dylans John Wesley Hardin. Innehåller ett antal Dylan-sånger som ”I Shall Be Releasad”. Här börjat det som blir faktum på nästa Lp.

 

Here it starts. This parallell to Dylans "John Wesley Hardin" is almost as good as the seconsd album the Band made.


Muddy Waters Live at Newport Chess US 1960
Legendarisk inspelning där hela folkmusikgänget förbjöd Waters att spela elektriskt vilket han gjort sedan början av 1950-talet. Hur som helst en underbar platta som fick mig att fastna för blues redan 1961 då jag var bara en liten grabb.

 

This album made me love the blues when I was 12 years of age.


Miles Davis Miles Ahead Columbia US 1957
Sätt ihop geniet Miles Davis med geniet och orkesterledaren Gil Evans så blir det så fantastiskt. Det som grundläggs här blir ännu bättre sedan.

 

This is beauty. Gil Evans and Miles Davis nothing can beat that.


Miles Davis Sketches of Spain Columbia US 1958
Bara tanken att ta spansk musik och göra jazz av den är otrolig. Resultatet är ännu mer lysande. Lyssna på denna lisa för själen.

 

So good for the soul.


Lou Rawls Live Capitol US 1967 *
En av jazzens mest underskattade sångare. Här i en tidig inspelning där alla hans klassiska versioner finns med som ”Tobacco Road” och ”Dead End Street”. Leta finns tyvärr inte på CD.

 

Underrated but very good. Also a very nice guy who send you xmas-cards just for that you have sended him a mail once.


The Paul Butterfield Blues Band East West Elektra US 1966
Det gick inte att hålla Mike Bloomfield inom ramen utan han var tvungen att gå vidare och kombinera blues med nya influenser. I den numera klassiska East West jammet som är uppbyggd som en indisk raga möts Chicagobluesen och det österländska mystikens raga. En Lp som fick en enorm betydelse främst bland gitarrister och gjorde Mike Bloomfield till en ikon.

 

The album that made Mike Bloomfield an icon.


Art Blakey & The Jazz Messengers Moanin´Blue Note 1958
Ultra-cool jazz som man kan lyssna på hur mycket som helst. Ben Golson, sax och Lee Morgan, trumpet gör inte saken sämre.

 

So very very cool.


Oscar Brown Jr. Sin & Soul Columbia US 1960
“Work Song” sager allt. Albumet börjar där och fortsätter på samma nivå. Vimlar av klassiska låtar I gränslandet jazz, soul och blues.

 

A true classic with loads of great songs like "Work Song".


Dave Brubeck Quartet Time Out Columbia US 1959
Cool jazz även här. En klassisk LP som kombinerar jazz med inslag av klassisk musik. Svänger grymt och tillhör grunden för jazzen.

 

More cool jazz that swings real cruel.


The Cannonball Adderley Quintet At The Lighthouse Riverside US 1963
Bröderna Adderley var ett med den moderna jazzen på 1950-talet och en bra bit in 1960-talet. En platta som tillhör mina favoriter. Improvisationerna är av högsta klass.

 

The Adderleys were in a sence the modern jazz during the late 50´s and early 60´s. One of my favorites.

Sonny Boy Williamson Bummer Road Chess US 1975
Intressant Lp och kanske hans bästa då den ger in insikt i personen Rice Miller. I ”Little Village” visar han upp den skrämmande och trätlystna person som han påstås ha varit. Men bortsätt från den så Sonny Boy den vid sidan av Little Walter störste munspelaren.

 

Sonny Boy shows his worst sides on this album. Not musical-wise but as a person. Great anyway. He don´t top Little Walter but on the other hand Little Walter never made any albums. Sorry to say. This blues-harp at it´s best.


T-Bone Walker The Essential Recordings Of T-Bone Walker Indigo UK 2000 **
Aaron T-Bone Walker var en oerhört flitig person. Han spelade in jämt och det finns hur många inspelningar som helst med honom. Det här en av de bättre samlingarna av hans 40-talsmaterial.

 

Great collection of his recordings from the late 40´s and early 50´s.


Scott Walker Scott Fontana UK 1967
Svartsyn, dystopist, kroniskt deprimerad. Så kan man beskriva Scott Walker. Men en sak är – ingen David Bowie utan denna lysande men kommersiellt katastrofale sångare. Egensinnig till max och med en utsökt blick för det deprimerande. Var det förste som översatte Jacques Brel en annan dysterkvist. Alla Scott Walkers Lp på Fontana är värd att lyssna på men den första har ett sting som inte finns lika tydligt på de övriga.

 

The king of suicidle and low moods. All his Fontana albums are plain wonderful.


The Velvet Underground Produced of Andy Warhol Verve US 1968
Det hippa New Yorks favoritband kring 1968. Producerat av Andy Warhol. Faktum att bandet inte kan spela eller att Warhol inte kan producera spelar ingen roll. För plattan var en kick i röven på hela musikvärlden. Ingen begrep nåt men betydelsen av första Velvet underground kan inte underskattas. Och den är så bra.

 

They can´t really play but it´s anyway so great and the importance of this album can´t be underrated.

Gene Vincent & His Blue Caps Blue Jean Bop Capitol US 1956
Skitig sydstatsrock från Gene Vincent. Mycket attityd och musiken är faktikst inte lika rå som man kan tro. Primitiv, ja men de spelar till och med in ”Over The Rainbow”. Klassisk R&R.

 

My favorite-rocker. Lots of attitude and great songs.


Small Faces Decca UK 1966
Londons främsta mods släpps in I studion för att spela in. Ut kommer en gungande soul och R&B-inspererad musik som tilltalar Londons in-crowd. Faktiskt det nästan nybildade bandet blir över natten något av Londons klubbscens favoriter.

 

Another sensational first album.

Dusty Springfield Dusty In Memphis Atlantic US 1969
England ljuvligaste röst som är hade känslosam och precis. Sjunger gudomligt och har ett sinne för de rätta låtarna. Hon spelade aldrig in en dålig platta – möjligtvis hade Dusty en extra dålig dag. Men inte här i Memphis.

 

UK´s best singer on the female side. Never did anything of poor standard always a trooper and a real pleasure to listen to.

Hank Williams The Original singles Collection Polydor US 1990 **
Här börjar allt. Hank Williams var den ende som kunde sjunga och skriva hjärtknipande texter som alla trodde på. Hela mannen var en olycka som också dog innan 30 års-dagen men efterlämnade en låtskatt av sällsynt klass.

 

This is the beginning and this guy could write lyrics that wetre so incredible sentimental and get away with it. Can´t be done better. In Europe quite unknown still.

 


Nick Drake Five Leaves left Island UK 1970
Så sårbar – så ljuvligt vackert. Faktum är att ingen, säger ingen brydde sig när Nick Drake levde men i dag är han en kult och äntligen fått sitt erkännande som den store poet han var.

 

So lovely, so beautiful and it´s a pity it would take almost 30 years before he got his moment in the sun.

The Righteous Brothers Go Ahead And Cry Verve US 1996 *
De två vita soul-bröderna Bobby Hatfield och Bill Medley började redan i slutet på 50-talet att spela in plattor. Men det var inte förrän Phil Spector producerade ”You´ve Got That Loving Feeling” som de blev allmänt uppmärksammade. Allt de gjorde på Moonglow, Philles och Verve är av hög klass. LP:n är ojämna ofta men en av de bästa är denna blandning av soul, ballader och MOR.

 

Brilliant duo that suffered from lousy production. Un-even albums but it can´t take away their lasting quality.

The Impressions Keep On Pushing ABC –Paramount US 1964
Ljuvlig soul med Curtis Mayfield som motor. Varje spår är en potentiel hit. Innehåller också den mästerliga gospeln ”Amen”.

The Impressions People Get Ready ABC-Paramount US 1965
Innehåller medborgarrättsrörelsens inofficiella hit och ställföreträdande tema ”People Get Ready” och inte minst varje spår är prägflat av socialt medvetena texter.

 

Impressions is to me the black american 60´s. it´s all here civil-rights ovement and the fight for equality. Curtis Mayfield is one of the greatest song-writers ever.

Lightnin´ Hopkins Lightnin´ And The Blues Herald US 1960 ?
Texas store bluespoet. Spelade in tusentals spar under sitt liv. Det här albumet är bland de bästa.

 

The great poet from Texas. One of the first I listen to when I was just a kid. My friends listened to early 60´s pop and a raved about Lightnin´Hopkins, Muddy Waters and Sonny Boy Williamson. They thought I was nuts.

John Lee Hooker I´m John Lee Hooker Vee Jay US 1959
John Lee Hooker precis som Lightnin´ Hopkins spelade in på snart varenda bolag som ville ha honom. Fortfarande dyker det upp okända inspelningar. Debuten på Vee Jay innehåller flera av JLHs standardlåtar som ”Crawling King Snake” och ”Maudie”. Men då hade han spelat in redan i över 10 år redan.

 

Another great blues-singer that got his day late in his life. But he made hundreds and hundreds of great recordings during 50 years.

Van Morrison & The Chieftains Irish Heartbeat Exile 1988 **
Historiens suraste irländare här tillsammans med Irlands stolthet The Chieftains uppstår enkelt ljuvlig musik. Det struttar, och svänger så in i glödheta helvetet som det bara kan på Irland.

 

The worlds grumpiest irishman ever? Anyway a wonderful album that struts, jumps and is swinging like hell.


Van Morrison The Healing Game Exile 1997 **
En Morrison på gott humör. En av hans bästa plattor under hela 1990-talet. Titelmelodin är en av hans bästa.

 

The man in a good mood. One of his best albums.


Van Morrison Astral Weeks Warner Bros. US 1968
Här börjar det. Efter försöket på bang med ”Brown Eyed Girl” och den efterföljande LPn ”Blowing Your Mind” så klev van The Man in i en studio och skapade detta drömlika mästerverk som fortfarande är ouppnått på nytt.

 

Astral weeks is a dreamy masterpiece.


The Mothers Of Invention Freak Out! Verve US 1966
Ett radhus i Linköpings utkant på 1966 sitter två grabbar och lyssnar på Freak Out med det märkliga bandet Mothers Of Invention. De ser skumma ut och musiken är helt knäpp. Men vi gillar det. Några år senare köper jag dubbel-LP i London och upptäcker att tyska Verve hade kortat ner Frank Zappas 1:a LP. Sedan dess har Frank Zappa följt mig.

 

When I heard this one in 1966 I liked it. They looked weird and sounded even weirder. Zappa have been on my trail since then.

Captain Beefheart & His Magic Band Trout Mask Replica Straight US 1969
Irrationellt obegripligt, banbrytande och fullständigt utflipppat. Men samtidigt så spännade och nyskapande. Den som har missat denna måste snabbt åtgärda det misstaget.

 

Irrational, impossible to understand, totaly flipped but so exiting, trailbreaking and creative. A musical milestone.


Robert Johnson The Complete Recording Columbia US 1990 **
Mannen som sålde sin själ till djävulen för att lära sig spela blues bättre än någon annan. Så säger legenden. Faktum kvarstår – Robert Johnson är den störste och alla andra är hans lärljungar.

 

Don´t know if he sold his sold to the devil. But he surely plays like that. He was the first, the master and the rest is his disciples.


Marvin Gaye What´s Going On Tamla US 1971
Soul som den social kritikens heliga graal. En sönderslitande krävande och omskakande platta som är det bästa och viktigaste Marvin Gaye gjorde under sitt allt för korta och bekymmersrika liv.

 

Soul-music as the social awarness´ Holy Graal. It tears and rattles you like no other record of it´s time. The most important that Marvin Gaye did during his troublesome and short life.


Jerry Lee Lewis Sun US 1957
Den enda som fortfarande lever av de som spelade på Union Avenue under 1950-talet. Jerry Lee är den värste av dem alla. Misstänkt för mord flera gånger, supit och knarkat och varit allmänt socialt missanpassad. Men en storartad exponent för Sun-periodens musik där country, gospel, schlager och rock-a-billy smällte samman. 1:a Lp innehåller den otroliga ”Depends On Who Will Buy The Wine” och givetvis lite Hank Williams.

 

Jerry Lee in the Sun-studio. This is his best effort and a brilliant put together album. just the version of "Depends On Who Will Buy The Wine" is enough to get it.


Jerry Lee Lewis Live at The Star Club Philips West Germany 1964 När tyska Philips spelade in den här på Star Club i Hamburg så visste man inte att man spelade in en av de bästa vibrerande live-plattorna någonsin. Punkt slut.

 

The germans did not know that they recorded Jerrys and one of historys best Live album then they did this one.


 

 


Sam Cooke Live at The Harlem Square Club 1963 RCA US 1963
Så sorligt bortgången, skjuten av en rasist 1963. Idag är Sam Cooke lika stor som någonsin. Han skrev mängder av låtar som alla är stapelvara inom den klassiska soulmusiken. Här är en osminkad konsert inspelad på hans hemmaplan, dvs i Harlem. Den visar att han hade två olika shower beroende av vilken hudfärg publiken hade. Så fungerade rasismen då.

 

Another icon and recorded on his home-turf. His best album I think.

Sam Cooke Night Beat RCA US 1963
Sams mest bluesiga platta innehåller bl.a. Little Red Rooster som sedan Rolling Stones snodde. Det är också intressant att jämföra Howlin´ Wolfs version med Sams.

 

Another great gem. His maybe best studio-album although it misses "A Chage Is Gonna Come" but that one was on the B-side of "Shake".


Bobby “Blue” Bland Two Steps From The Blues Duke US 1960
Okänd i Europa denna lysande blues-shouter som är i stort sett okänd i Europa. Denna hans mest kända platta innehåller hits som ”Cry, Cry, Cry”, ”I Pity The Fool” och ”Little Boy Blues”.

 

Almost unkown for us europeans. Pity for us.

The Kinks Muswell Hillbillies RCA UK 1971
Ray Davies är ett musi9kaliskt geni som tidigt började skildra den engelska arbetarklassens liv och lverene. Den bästa insatsen på detta område är utan tvivel denna mindre kända RCA-platta som ger en livande och livlig skildring av bröderna Davies uppväxtkvarter i arbetarstadsdelen Muswell Hills i London.

 

The best Kinks-album. The british working-class have never got a better portrait then this one.

Otis Redding Soul Album Volt US 1966
Lika jobbig som den sene Otis Redding blev lika innerlig var de tidiga Voltinspelningarna. Hans versioner av ”Cigarettes and Coffee” och ”Nobody Knows You When You´re Down And Out” är skäl nog för att lyssna in den här.

 

A lot of soul and not so much shaka shaka as on later albums!


Carl Perkins Dance Album Sun US 1957 *
Union Avenue i Memphis igen för ytteröligare en tårtbit av det speceilla sound som skapades här. Den nye Elvis som sam Phillips hoppades fick ett ödersdigert stopp på sin karriär i och med en traffikolycka 1959. ”Blue Suede Shoes” finns kvar och den här LPn är ett bevis för vad som kunde ha blivit hur stort som helst.

 

Another lovely slice of rock-a-billy from Union Avenue. Sorry to say a car accident put a stop of a promising stardom that was never to be.

Phil Ochs Pleasures Of The Harbor A & M US 1967
Den kroniskt deprimerade Phil Ochs som efter sina folksångsplattor på Elektra gick till Herb Alperts nystartade bolag A & M där han gjorde några överraskande och mycket annorlunda plattor. Den bästa är denna som är synnerligen komplex och en skrämmande resa i en svårt störd och destruktiv hjärnas resa mot det oundvikliga.

 

A most destructive poet that made his best album on Herb Alperts A&M label. Peculiar but this one is so complexed and frightning that I guess no-one really listen at that time.
 

 

Jackie De Shannon Don´t Turn You Back On Me Liberty UK 1964
I Sverige okänd låtskrivare men den som skapade grunden för The Byrds sound och producerades av snillet Jack Nietzsche som på den här plattan skapade folkrock-soundet med 12-strängande Rickenbackers. Låtarna är de flesta skrivna av Jackie och det hela blir en ljuvliga flick-pop som inte går av för hackor.

 

Wonderful girl-pop and brilliant production from (in part) Jack Nietzsche

Willie Nelson Red Headed Stranger Columbia US 1975
Den evige outlawn och hippien I amerikansk country eller snarare Americana. Han har alltid gått sina egna vägar och producerat ibland fantastiska plattor och ibland rena katastroferna. Red Headed Stranger är en som tillhör den förstnämnda kategorin.

 

You can´t get by Willie Nelson. He has always took his own route and sometimes he has failed and sometimes he have made masterful albums like this one.

Love Forever Changes Elektra US 1967
Arthur Lee från Los Angeles startade bandet Love I mitten på 60-talet och på det nyskapande Elektra-bolaget gjorde flera mycket bra plattor. Men det verkliga ”bulls-eye” var Forever Changes. I dag räknas den som en av de mest lyckade plattorna som verkligen har överlevt tiden och faktiskt blivit bättre med densamma. Likt ett utsökt vin så förbättrar åren ”Forever Changes” och därför är den en klassiker.

 

This is LA-psychs "bulls-eye". Never been surpassed and will never be that either.


The Clash London Calling CBS UK 1979
Punkens heliga graal. Bort från enbart energi och anti till nyskapade politik. Hela London Calling är ett politiskt testamente från en generation. Ett testamente som är lika aktuellt nu 2005 som då 1979.

 

The political statement and testament from the "blanc generation". So much energy.


Emmylou Harris Elite Hotel Reprise US 1975
En ängel går genom rummet när Emmylou Harris sjunger. Att välja en platta är ytterligt svårt. Det kunde lika vara någon av senare års förstklassiga album som "Spyboy "eller "Red Dirt Girl."

 

The angel walks in the room when Emmylou Harris sings. most is great of her albums. Could be any other album in fact.

Tim Hardin 1. Verve/Forecast US 1966 *
Ytterligare en deppnisse som tyvärr också dog på tok för ung. Hans första album innehåller de flesta av hans mest legendariska inspelningar. 28 magiska minuter.

 

Another depressed one that made 28 magic minutes on this LP.


LaVern Baker LaVern Atlantic US 1956
När vi talar om amerikansk R&B och soul kan man inte gå förbi New York lika lite som New Orleans. New York var tuffare och mindre laid-back än New Orleans. Det märks också i det som spelades in på exempelvis Atlantic-bolaget. Den främsta kvinnliga sångerskan var LaVern Baker. Den här Lp som har opllats på CD med hennes andra är typiskt och så totaltsvängig så det är brottsligt att sitta still.

 

Great swing american R&B. More tough New York style that the more laid-back New Orleans.


Ray Charles The Genius Sings The Blues Atlantic US 1961
När Ray Charles lämnade det jordiska för några år sedan var det också länken mellan den gamla gospeln och den världsliga bluesen som tog sitt avsked. Få har påverkat musiken och musikhistorien som den blinde heroinisten Ray Charles. Utan den här plattan skulle inte Eric Burdon, Chris Farlowe, Mick Jagger eller någon av Storbritanniens bluesplagiatorer tagit en enda ton. Ingen annan heller. Ray Charles är originalet.

 

Ray Charles is the orginator. No more need to been said.


Grateful Dead Live/Dead WB US 1970
I det soliga Kalifornien, I det hippitäta Height Ashbury i San Fransisco levde kollektivet av trippare som gick under namnet Grateful Dead. De spelade musik som passade till den bekymmerslösa tillvaron i stadsdelen. Det var och är ett resande teatersällskap som också kom att skapa en fri form av rockmusik. Live/Dead Lp var första gången vi i Europa fick en bild av vad som spelades på den amerikanska västkusten. De tidigare LP var inte alls lika tydliga på den punkten.

 

Grateful Dead in the right fashion. Live and creating their free form of music.

 

Jefferson Airplane After Bathing At Baxter´s RCA US 1967
Ytterligare ett San Fransiscoband som här på sin tredje LP lyckades att fånga upp hela sin kreativitet och sitt nyskapande I gränslandet mellan okontrollerad improvisation och starkt låtskrivande.


S.F:s second pride managed on the third album to do themself justice. strong songs/lyrics and forceful improvisations.

 


Professor Longhair Rock `n´ Roll Gumbo Barcley France 1974
Robert byrd hette han egentligen denne som av New Orleans. Gudfadern till dom alla där han svepte över alla musikaliska gränser mellan jazz, R&B, hårdsväng och ren och skär musikglädje. Det här albumet gavs ursprungligen bara ut i Frankrike av någon anledning som är fördold. Professorn ge mig en lektion!

 

The Professor gives a lesson. Don´t miss school.

Renaissance Island UK 1969
När Yardbirds föll samman skapade Keith Relf ett nytt band som var totalt annorlunda. Här var spår av klassisk musik tydlig och med förstärkning på den vokala sidan av Keiths syster Jane. Jim McCarthy var kvar och från Nashville Teens kom John Hawken. Bandet hade ingen elgitarr vilket uppmärksammades med stor förvåning. Det blev en platta sedan dog Keith Relf av en strömförande gitarr och resten blev ointressant.

 

Keith Relf post-Yardbirds presents something completly different. Classical music influences and mystery in one great package. One of the few rock albums that lacks a guitar.


Jimmy Reed I´m Jimmy Reed Vee Jay US 1958
Chicagos värtse fylltratt men som har påverkat bluesen och inte minst de vita bluesgrupperna med sin något rudimäntara och råa blues. Skaffa i första hand inspelningarna från Vee Jay då han då fortfarande var rimligt nykter när han var i studion. Bluesway-inspelningarna är ibland väl mycket party över.

 

The Chicago-blues worst boozer fairly sober did this album. After Vee Jay the party was over.

Etta James Tell Mama Checker US 1967 *
Ytterligare en suverän kvinna I denna manliga värld som musikbranschen är. Chicagos bästa utan tvekan. Hon blandar och smälter samman soul, funk och R&B till en högst levande måltid.

 

Chess first mama that was Chicagos best.

Elmore James The Best Of Elmore James (The Moderns Recordings) Ace UK 1995 **
En del beskyller Elmore för att vara en kopia av Robert Johnson. Inte rättvist men nog är han rejält påverkad av sin mentor. Men Elmore står på egna fötter. Moderninspelningarna är mina favoriter.

 

Elmore was no copycat -  he was a disciple of Robert Johnson. The Modern-recordings in a good thoughtful and with love made collection.

Wanda Jackson Capitol US 1958
Kvinnlig R&R fanns inte mycket av 1958. men en fanns och det var den grymt råa Wanda Jackson med en röst som kan skära glas. Det tog snart slut och blev tråk-country och religiöst smör. Verkligen synd och skam på så rara pärlor!

 

Female R&R at it´s best. After that some church-goers pop. Pity!

Moby Grape Columbia US 1966
Hundra procent hype behandlades Moby Grape med av skivbolaget. En kort debutplatta som bröts ner i 6 singlar. Skip Spence var lite halvtokig innan och det gjorde inte saken bättre. Bandet repade sig aldrig så kvar blev den här. Gott nog.

 

Columbia made this one 100 % hype. The band had promise but were damaged by Columbia. They never recovered from the treatment. anyway a brilliant album.

Woody Guthrie Dustbowl Ballads Folkways US 1955? *
Skulle Robert Zimmerman ha blivit Bob Dylan om inte Woody Guthrie hade funnits? Ska vi tacka denne fackföreningsagitator, kommunist, anti-fascist m.m. för vår generations främste poet? Dust Bowl Ballads är hans mest kända samling av sånger. Det här är amerikansk historia ur ett arbetarklassperspektiv.

 

No Robert Zimmerman would have been Bob Dylan if it had not been without the very existence of Woody Guthrie. American history from the working mans view


 


Pete Seeger We Shall Overcome – Carnegie Hall Concert 1963 Columbia US 1963 *
Medborgarrättsrörelsens stora manifestation förutom marschen i Washington. En underbar och hoppingivande platta som ger fortfarande över 40 år senare ett hopp om något bättre.

 

The second biggest manifestation from the civil-rights movement.

The Kingston Trio Time To Think Capitol US 1962
Kingston Trio är en märklig institution. De finns fortfarande och fortsätter att spela sin folkmusik. Bland alla Lp de har gjort är detta den bästa med bland annat sånger av Woody Guthrie och andra dåtida låtskrivare. En i grunden tidig protestplatta.

 

Still gigging around. This is their best album and a forerunner to all protest-recordings

Rusty & Doug Kershaw Louisiana Man Hickory 1960
Bröderna Bäver, eller bröderna bonnläppar om uttrycker ursäktas. Lousiana Man har blivit en klassiker som alla spelar in. Hela plattan luktar träsket i Louisiana och musiken är lika fet som luften i Lafayette.

 

Country-boys doing alright.  A classic one that smells swamp-land all the way.


Frank Sinatra Sinatra At The Sands Reprise US 1966
En annan amerikansk ikon. Ibland hemskt smörig men ofta som här grymt svängig där Count Basie kompar på den flotta Sands-klubben i Las Vegas. ”I´ve Got You Under My Skin” – det säger allt.

 

Another american icon. Sometimes terrible MOR but more often swings like a bell. "I´ve Got You Under My Skin" tells it all.

Jimmy Smith The Sermon Blue Note US 1958
Urhipp orgeljazz men gudfadern till orgeljazzen och mästaren på improvisation. Hans bästa tid var på Blue Note och det här är det bästa från då.han har ansvare för att exempelvis Georgie Fame och Bo Hansson köpte detta då närmast utdöda instrument överlevde.

 

Really hipp jazz on the organ. He´s the Godfather of this. No George Fame, Keith Emerson och swede Bo Hansson without this.

The Doo Wop Box Rhino US 1993
Det fanns i USA från tidigt 50-tal fram till början av 60-talet en musikform där fattiga ungdomar ersatte instrumenten de inte hade råd med sina röster. Musiken hade sina rötter i gospel och R&B men också i schlagervärldens skönsång. Detta kallades doowop och blev under rockens stora år lika populärt som R&R. Denna vokalbaserade musikform gavs sällan utrymmet på LP utan bara på singlar. Många blev stora hits andra blev samlarobjekt där de kan kosta tusentals dollar idag.

 

So good and here in Europe so unknown. I love it!


Neil Young & Crazy Horse Rust Never Sleeps Reprise US 1979
Neil Young är mannen som går sin egen väg. När han hyllade Sex Pistols på Rust Never Sleeps fick han skäll för det men upprorsmakarn och outsidern i Neil Young fortsatte sin gen väg. Crazy Horse innebär också som kompband en rå ljudvägg som förstärker Youngs avsikter.

 

He´s best moment!

Elvis Presley Sunrise RCA US 2005 **
När RCA äntligen samlade ihop alla Sun-inspelningar till en utgåva var det 50 år för sent men vi får vara tacksamma att det äntligen skedde. PS jag hörde tonerna i Sun-studion nu 50 år efteråt.

 

God, why couldn´t I been there?!

Elvis Presley Memories The `68 Comeback Special RCA 1999 **
Elvis var inte slut utan det var en uppvisning som hette duga när den här TV-showen spelades in 1968. vad vi fick se var en hungrig och häftig Elvis som sopade mattan med alla kritiker som påstod att han var slut.

 

Elvis just showed them that he was still here and should be counted for.

Bruce Springsteen & The E Street Band Born To Run Columbia US 1975
En amerikansk rockkritker sa att jag har sett rockens framtid och han heter Bruce Springsteen. Nu 30 år senare framstår Born To Run som en av de pelare som håller rockmusiken uppe mot alla kommersiella attacker och marknadsanpassningar.

 

The 70´s hope for the survivel of R&R.

The Rolling Stones Decca UK 1964 *
Tvekade länge om någon Stones-LP skulle platsa. Jo och om någon gör det så är det nog den första då den faktiskt påverkade en hel generation unga musiker. Plattan hade en helsikes massa attityd och öppnade ögonen för den amerikanska blues och dess musiker. Bara det gör att den platsar.

 

I was fighting with myself. Do the Stones deserve a place here. This first album has was many others lacks - attitude and it opned the kids eyes and ears for the blues.


Little Richard Here’s Little Richard Speciality US 1957 *
Vad är R&R utan R&B. Little Richard spelade samma musikm 1951 som 1956. det var bara det att skivbolaget bytte namn på den för att lura de vita radiostationerna att spela svart musik. Sedan har Little Richard fortsatt sitt rockande liv med avbrott för religiösa utflykter. Han är lika bra idag som någonsin men Specialityinspelningarna har en sällsynt glöd som han aldrig har hittat på nytt i en skivstudio.

 

No shit here. Little Richard played the same music 1951 as 1956. The label changed just the name of it to R&R.

Big Brother & The Holding Company Cheap Thrills Columbia US 1967
Janis Joplins största stund. Inspelningen inför en exstatisk publik där hennes råa röst kopplas tillsammans med det ruffiga bandets spel. ”Ball and Chain” kan nästan mäta sig med Big Mama Thorntons original.

 

Janis Joplins greatest moment.
 


Legend (Mickey Jupp) Red Boot Vertigo 1971
På en pub i norra London 1981 lyssnade jag på Mickey Jupp och hans band. Det var en varm och vänlig partystämning som fortsatte långt in på natten. Jupp har skrivit mängder av låtar som många har spelat in. Men hans egen skivkarriär har varit en sannskyldig flopp. Trots ett starkt låtmaterial. Men han spelade pubrock 5 år för tidigt och han har fortsatt efter det scenen försvann.

 

So good and so forgotten album.

Dion King Of The New York Streets Right Stuff US 2000 **
Började med doowop och fortsatte att spela in förstklassig pop-musik. Men Dion Di Mucci var en människa med stora problem och hans heroinberoende gjorde att han lämnade musiken gång efter gång men har alltid kommit tillbaka. Den här samlingsboxen ger en bred och levande bild av den stora talang som han besitter.

 

He has always made first-class pop. With a foot in the New York-based doo wop tradition. A truthfull compalation that reflects most of his time in showbusiness.


Hank Ballard & The Midnighters Spotlight On King US 1955
R&B från mitten av 1950-talet. Skillnaden mot R&R är inte så stor, skillnaden är att en del vita nollor som Pat Boone är här och snor låtar som de sedan tvättar textmässigt för de mesta handlar om basala nöjen som oftast bedrivs på tu man hand.

 

Another in Europe unknown R&B great one.

John Mayall & The Bluesbreakers A Hard Road Decca UK 1966
John Mayall bodde i träd i London när han kom dit först. Kärleken till bluesen fick honom att börja sina Bluesbreakers som har funnits i hur många upplagor som helst. Den bästa var den med den främste engelske bluesgitarristen på 1960-talet Peter Green. Dagens Peter Green har inget av den lyriska , poetiska tonen som fanns då detta spelades in.

 

John Mayalls best outfit with the lyrical guitar-playing of Peter Green. Neither Mayall or Green have ever come close to this again.

Bob Marley & The Wailers Live Island UK 1975
Jamaicas bidrag till musikhistorien är ska och sedan reggae. Den främste är Bob Marley och hans främsta inspelning är den här konserten från London 1975. Här finns social kritik och ett hopp om ett bättre liv för de fattiga på den soliga ön. Den märkliga rastareligionen är något som gör det hela lite svårt att förstå. Musiken är dock ofelbar.

 

Jamaicas gift to the world. This is the best he ever made.

Buddy Holly & The Crickets The “Chirping” Crickets Brunswick US 1957
Buddy Holly fick ett på tok för kort liv. Han var en ytterst begåvad låtskrivare som kunde ha blivit hur stor som helst. Hans något mjukare ton jämfört med många andra i rocksvängen kan lura lyssnaren men det finns en glöd som inte går att ta miste på.

 

A great songwriter that had to go much too soon. Slightly softer that some others in the rock-bag. But never the less, this is classic.