KULTUR OCH POLITIK
FOTOGRAFIER FRÅN ETT ARBETSLIV SOM FLYTT
FOTOGRAFIER FRÅN ETT ARBETSLIV SOM FLYTT - DEL 2
STORLOCKOUTEN 1980
PEDAGOGISKT LEDARSKAP
VÄLFÄRD FÖR ALLA ELLER VÄLSTÅND FÖR FÅ
VOLVO AMAZON - GJO 434 (OCH LITE AUSTIN A30)
ROVER - DEN BRITTISKA DRÖMMEN SOM BLEV KINESISK
ETT LÅNGT LIV
101 BÄSTA LP/CD ALBUM
MUSIKTIPSET 100-TALS PLATTOR DU BEHÖVER
STRATOGEEZER - Ett surfband från Atlanta, USA
USA 2005
GAMLA BUSSCENTRALEN I LINKÖPING
LINKÖPING CA. 1920
EFTERLYSNING
POLITISKA RADIOJINGLAR
TEXTLAGRET Man kände framtidstron i luften
EUROPA - sommar 2007
STOCKHOLMS BILMÄSSA 2006
FOTBOLL
BANDY - snabbast på isen
SKIVBODEN
FOTOGRAFIER FRÅN ETT ARBETSLIV SOM FLYTT

OM BILDERNA: Dessa bilder var tagna under 1970-talet och början av 1980-talet på min gamla arbetsplats: Linköpings Express & Ordercentral. Det är arbetskamrater som är fotograferade, många av dem idag avlidna. Se fotografierna som en hyllning till mina första år i arbetslivet.

 

Ett stort tack till Jimmy Eriksson och Hasse Palmgren som hörde av sig med namn på arbetskamrater som jag glömt och glada tillrop över tilltaget att publicera dessa fotografier..

 

TEKNIK: Bilderna är tagna med en Olympus Pen-D halvformatskamera och filmen som användes var TRI-X som pressades till 800 ASA. Skanning har sedan skett med en HP Photosmart 2610 från originalkopior. Negativen har senare återfunnits och fotografierna på del 2 är därför gjorda efter dessa. Kvaliteten är inte perfekt men nu trettio år senare är dessa foton ett vittnesmål av en tid som flytt och för mig viktiga pusselbitar i hur det blev.

 

COPYRIGHT TILL BILDERNA INGEMAR E. L. GÖRANSSON

 

 

Hasse Palmgren, en god arbetskamrat och vänlig själ som hade nära till skrattet. Hasse är idag en pigg pensionär.

 

 

Lennart Andersson som jag arbetade ihop med under flera år som betongbilförare.

 

 

 

Sten Lönn och min gode vän Åke Skoog spelar kort på en fortbildningskurs vi gick när det var klent med jobb någon gång på 1970-talets slut.

 

 

Håkan var en av verksta´ns skickligaste montörer. Trots sin ungdom fanns det snart inget som han inte kunde reparera.

 

 

Tette en välkänd Linköpingsprofil och en god arbetskamrat

 

 

 

Arne Krantz en profil bland många andra. Kallades också "Tjocka" lite vanvördigt.

 

 

Först ansvarig för reservdelslagret senare verkstadschef var Åke Karlsson.

 

 

Enligt uppgift var denne spjuvers namn Collin. Han jobbade på macken. Han avled för några år sedan efter en tids svår sjukdom.

 

 

Liston var endast ca 1,60 lång. En annan vänlig människa och god arbetskamrat. Nära till skämt och skratt som så många andra på denna arbetsplats där humorn var en säkerhetsventil i de dåliga arbetsvillkoren så man kunde stå ut med dåliga löner, usel arbetsmiljö och inkompetent företagsledning. Fotot är taget vid tidgare nämnda fortbildningskurs. Liksom fotot av Lennart Andersson nedan.

 

 

 

Hasse Holm var maskinist som efter Ordercentralens konkurs blev sin egen åkare vilken han är än idag.

 

 

Perka - en annan chaufför på åkeriet. Körde mest grusbilar.

 

 

Michael Micke Svensson kom till åkeriet direkt från yrkesförarutbildningen på Ebersteinska Skolan i Norrköping i mitten på 1970-talet.

 

 

Janne Banan är sedan länge död. Körde liftdumper och slet ner sig själv på grund av hårt jobb, usel arbetsmiljö och inte minst tilltagande alkoholproblem. Avled innan han var 40 år i akut alkoholförgiftning. En god arbetskamrat och vänlig själ.

 

 

Martin Pettersson tankbilsförare och Humle som var föreståndare för firmas mack sitter och resonerar om livet en höstdag i slutet av 1970-talet. Humle var f.ö. en oerhört skicklig reparatör av väggur.

 

 

Göte Göransson (ingen släkting) i min kanske bästa bild från den här tiden. Han var illa omtyckt på grund av sin personlighet och sina personliga egenskaper. Ett undantag som inte omfattades av kamraterskapet eftersom han ställde sig utanför.

 

 

Den här mannan jobbade på Tekniska Verkens våghus som vägde brännbara sopor på den gamla sopförbänningen i Linköping. Den låg på Oskarsgatan mitt emot nuvarnde Postterminalen.

 

 

Sopförbänningen på Oskarsgatans våg repareras i mitten på 1970-talet.

 

 

Bränning ett av Linköpings "stora" original. han levde på vad han kunde hitta på soptippen. Skrot, antikviteter osv. Ibland hittade han även mat.

 

 

 

Michael Micke Svensson

 

 

Hasse Palmgren